Klassista ja urheiluhierontaa, Intialaista päähierontaa, Lymfaterapiaa, Hot Stone - Kuumakivihierontaa, Reiki-hoitoja - tule rentoutumaan!

Valikko Sulje valikko

Hieronta hoitotapahtumana

Nämä asiat olen listannut ensikertaa hierontaan tulevia varten, mutta toivottavasti niistä hyötyvät muutkin. Et siis tarvitse aikaisempaa tietoa tai kokemusta manuaalisista terapiamuodoista, eikä alla olevia asioita tarvitse opetella ulkoa. ammattitaitoinen koulutettu hieroja ohjeistaa asiakasta aina tarvittaessa.

Toni Ilola 2016

Ammattitaitoista terveydenhuollon palvelua

Koulutetun hierojan työn osalta olemme sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) hyväksymiä terveydenhuollon ammattilaisia, joten meitä sitovat tietyt lait ja asetukset, joita myös noudatamme. Meillä jokaisella itsenäisenä ammatinharjoittajana on lain vaatima potilasvakuutus, joka myönnetään vain terveydenhuollon ammattilaisille. Vakuutus korvaa hoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneen henkilövahingon, lisätietoja potilasvahingoista.

Koulutettu hieroja on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattinimike, jota saavat käyttää vain Valviran hyväksymät hierojat.Suomessa kaikki rekisteröidyt hierojat ovat koulutettuja hierojia. Nykyään kaikki hierojat suorittavat hierojan näyttötutkinnon ja sen hyväksytysti läpäistyään saavat käyttöön tuon nimikkeen. Näin ollen pelkkää hieroja-, urheiluhieroja- tai hierontaterapeutti -nimikettä tms. voi käyttää kuka tahansa.

Varmistathan, että hierojasi on terveydenhuollon ammattilainen. Voit tarkistaa tiedon näppärästi Valviran terveydenhuollon ammattilaisten keskusrekisteristä JulkiTerhikki.

Tarjoamme myös muita hierontaan ja hyvinvointiin liittyviä palveluita varsinaisen hoitotyön ohessa.

Urheiluhierontaa vai klassista hierontaa?

Pelkkää urheiluhierojan nimikettä voi siis käyttää kuka hyvänsä, mutta useimmiten urheiluhierojat ovat hankkineet tietonsa ja kokemuksensa toimimalla urheilijoiden ja liikunnan parissa. Vuodesta 2007 lähtien hierojan erikoisammattitutkintoon on kuulunut osa urheilijan lihashuolto, jossa käydään läpi urheilijan tarpeet valmennusta, kilpailuja, harjoittelua ja urheiluvammoja ajatellen.

Urheiluhieronnan ja klassisen hieronnan otteet ja tekniikat ovat kuitenkin melkein samanlaiset, eikä hieronnan voimakkuus ole hierojan nimikkeestä kiinni.

Hieronnan yhteydessä annettavat fysikaaliset hoidot

Hieroja voi käyttää erilaisia fysikaalisia hoitoja, kuten kylmä- tai lämpöhoitoja, esihoitona tai hieronnan yhteydessä, asiakkaan tarpeiden ja ongelmien mukaan. Nämä tarpeet kartoitetaan alkuhaastattelun ja -tutkimusten yhteydessä, jolloin hieroja ehdottaa parhaaksi katsomaansa hoitoa.

Lämpöhoidon käytöstä on sovittava ennakkoon, koska lämpöpakkaukset pitää erikseen lämmittää. On hyvä muistaa, että lämpö tai kylmä ei sovellu kaikille samalla tavalla, joten samaan tyyppistä vaivaa voidaan joskus hoitaa eri tavoin eri ihmisillä.

Lämpö rentouttaa lihaksia ja parantaa niiden elastisuutta, lievittää kipua ja vilkastuttaa pintaverenkiertoa sekä kudoksen aineenvaihduntaa. Lämmöllä on rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Pintalämpöhoitoa käytetään yleensä esihoitona kireille, kipeille ja jännittyneille lihaksille sekä rentoutumistarkoituksessa. Hoito toteutetaan pyyhkeeseen käärityllä lämpöpakkauksella, hoitoajan ollessa noin 10-20 minuuttia.

Lämpöhoitoa ei käytetä mm. tuoreen vamman hoidossa, jos asiakkaalla on tulehduksia tai jos asiakkaalla on vakava sydän- tai verisuonitauti. Hieroja päättää viime kädessä voidaanko hoitoa toteuttaa, joten epäselvissä tapauksissa kannattaakin kysyä jo aikaa varatessa pintalämpöhoidon soveltuvuudesta.

Fysikaalisena hoitona käytettävä kylmähoito vähentää hoidettavan alueen verenkiertoa ja hidastaa kudoksen aineenvaihduntaa sekä ”puuduttaa” alueen tuntohermoja, joten sillä on kipua ja turvotusta lievittävä vaikutus.

Kylmäpakkauksella voidaan hoitaa myös kuumottavaa tai tulehtunutta lihasta ja jänteitä. Kylmähoitoa käytetäänkin yleisesti tuoreiden vammojen, sekä ärtyneiden lihasten hoidossa. Kylmähoitoa annetaan ohueen kankaaseen käärityllä kylmäpakkauksella noin 15-20 minuutin ajan. Hoidettavaa aluetta tarkkaillaan hoidon aikana.

Muut hoitomuodot

Laki velvoittaa terveydenhuollon ammattilaista pitämään tietonsa ja taitonsa ajan tasalla. Tämän vaatimuksen lisäksi monet laajentavattkin osaamistaan opiskelemalla erilaisia hoitomuotoja ja -tekniikoita, jotka eivät välttämättä ole länsimaisen lääketieteen tunnustamia eli niitä on tutkittu joko liian vähän tai ei ollenkaan. Usein näitä muiden hoitomuotojen tekniikoita käytetään osana hoitotoimenpidettä, mutta toisinaan ne muodostavat sellaisen hoitokokonaisuuden, joka on suunnattu tiettyjen ongelmien hoitoon.

Jokaisen manuaalisia terapiamuotoja tarjoavan kädenjälki ja hoitoideologia on erilainen ja se kehittyy kokemuksen ja uuden oppimisen myötä. Näin ollen asiakkaan voi olla välillä vaikeaa löytää sitä itselleen parhaiten sopivaa hoitajaa. Onkin hyvä kokeilla erilaisia hoitomuotoja ja hoitajia, jolloin omien kokemuksien myötä löytää sen itselleen sopivimman tekijän ja hoidon. Kun olet löytänyt sen hyvän muista pitää siitä myös kiinni, sillä tulet aina vertaamaan tulevia hoitajia ja hoitoja siihen ”aikaisempaan hyvään”.

Millaisiin ongelmiin hieronta auttaa ja milloin sitä kannattaisi kokeilla?

Yleisimmät hierontaan tulon syyt ovat kipu, särky tai jäykkyys niskahartiaseudulla, käsissä, yläselässä, alaselässä, pakaroissa tai jaloissa. Oreina voi esiintyä toistuvaa päänsärkyä, huimausta, raajoihin kohdistuvia heijasteoireita tai puutumista. Myös kansanomaisesti puhuttaessa iskias tai suonenvedot (=lihaskrampit) ovat yleisiä oireita.

Stressaavassa ja kiireisessä elämäntilanteessa olevaa asiakasta hieronta voi auttaa rentoutumaan, nukkumaan sekä voimaan paremmin.

Osalla asiakkaista on myös säteileviä kipupisteitä, joita kutsutaan trigger-pisteiksi, jotka ovat kipupisteitä lihaksessa tai kalvoissa (faskia). Asiakas voi tuntea, että trigger-pistettä särkee, puuduttaa tai että kipu säteilee (heijastelee) muuallekin kuin paikallisesti. Käsittelyn aikana tuntemukset yleensä aluksi hieman voimistuvat, mutta vähenevät lopulta, koska trigger-piste ”sulaa” hierojan käsitellessä sitä. Käsittelemme trigger-pisteet normaalisti hieronnan yhteydessä.

Asiakkaan oireet saattavat monesti alkaa lievänä jäykkyyden tuntemuksena, pienenä särkynä tai jomotuksena. Jos oireet tai tuntemukset eivät mene itsestään ohi tai ne pahenevat, kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian. Lihas- tai niveljäykkyys voi pitkittyessään alkaa rajoittaa käden liikkeitä, kipu voi alkaa häiritä jokapäiväisiä askareita tai oireet voivat herättää yöllä.

Jos toteamme, ettei hieronta sovi vaivaasi, ohjaamme sinut seuraavan terveydenhuollon ammattilaisen luo.

Naishierojalle vai mieshierojalle?

Käytännön hieronnan kannalta ei ole mitään merkitystä meneekö asiakas nais- vai mieshierojalle. Osalle asiakkaista hierojan sukupuolella voi kuitenkin olla merkitystä uskonnon, kulttuurin tms. seikkojen takia, tästä syystä asiakas voikin vapaasti valita hierojan sukupuolen.

Osa asiakkaista saattaa ajatella, että naiset hierovat kevyemmin ja miehen hierovat kovemmin, mutta näin asia ei kuitenkaan ole. Ammattitaitoinen hieroja osaa soveltaa oikeanlaista hierontavoimakkuutta ja -tekniikkaa aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Jokaisella hierojalla on kuitenkin oma kädenjälkensä, vaikka otteet ja tekniikat ovat samanlaisia.

Terveydenhuollon ammattilaisina meille koulutetuille hierojille ei ole merkitystä onko asiakkaana nainen vai mies. Teemme työtämme eri kokoisten ja näköisten ihmiskehojen parissa ja olemme lähes päivittäin kosketuksissa erilaisten ihmisten kanssa. Kunnioitamme aina työssämme asiakkaan intimiteettiä ja noudatamme toiminnassamme eettisiä toimintaperiaatteita.

Oikeus omaan kehoon ja koskemattomuuteen

Hieronta rakentuu hierojan ja asiakkaan välisestä luottamuksesta ja kunnioituksesta toisiaan kohtaan. Hierontaan sisältyy kosketusta, läheisyyttä sekä hyvän olon tunnetta, mutta hieroja toteuttaa hieronnan lähtökohtaisesti kuitenkin ammattilaisen hoidollisesta näkökulmasta.

On aivan normaalia, että joillekin asiakkaille vähissä vaatteissa oleminen tai riisuutuminen toisen läsnä ollessa voi aiheuttaa epämiellyttävän tunteen. Jokin osa kehosta voi olla syystä tai toisesta hyvin arempi, jonne ei haluta kenenkään koskettavan tai joku on kehostaan vain epävarmempi.

Jos olet epävarma olostasi tai ajatuksistasi, niin keskustele hierojan kanssa asioista joko ennen hierontaa tai sen aikana. Hierontaa voidaan mukauttaa monin tavoin, jotta siitä saadaan miellyttävä kokemus molemmille osapuolille.

Kunnioitamme työssämme asiakkaan intimiteettiä ja noudatamme toiminnassamme eettisiä toimintaperiaatteita. Seksuaalinen häirintä on Suomen rikoslaissa tuomittava rikos, emmekä hyväksy seksuaalista häirintää asiakkaidemme emmekä hoitajiemme puolelta.

Kuinka usein hierontaan?

Hierontakertojen määrä on hyvin yksilöllinen asia ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten millainen tarve hieronnalle on, tullaanko hoitamaan jotain tiettyä vaivaa vai hakemassa rentoutumista. Myös arjen, työn ja harrastusten kuormittavuudella on merkitystä, mietittäessä hierontakertojen tarvetta.

Toisilla asiakkailla on akuutteja ongelmia, jolloin hieronnassa voi joutua käymään kuuriluonteisesti muutaman päivän välein useitakin kertoja. Toiset taas ylläpitävät kehonsa ja mielensä hyvinvointia käymällä hieronnassa kerran tai kaksi kuussa. Urheilijat saattavat käydä hieronnassa jopa viikoittain. Pääsääntönä voidaan kuitenkin pitää, että samaa aluetta käsiteltäessä hierontakertojen välissä olisi hyvä olla päivä tai pari.

Säännöllinen käynti hierojalla on kuitenkin suositeltavaa ja itselle sopiva hierontakertojen määrä selviää ajan myötä. Ensimmäisen hierontakerran jälkeen hieroja osaa, yhdessä asiakkaan kanssa, arvioida millainen on jatkohoidon tarve.

Hieronnan vasta-aiheet eli kontraindikaatiot

Hieronnalle on myös kontraindikaatioita eli vasta-aiheita, jolloin joko osaa hieronnasta ei voida suorittaa, hierontaa joudutaan mukauttamaan tai sitä ei voida tehdä ollenkaan. Hierojalta kannattaa aina kysyä jo aikaa varatessa, jos jokin asia askarruttaa tai epäilyttää. Jos emme osaa kysymykseesi vastata suoralta kädeltä, otamme kyllä asiasta selvää!

Alla mainituista seikoista ja muista vakavista, akuuteista sairauksista tai tapaturmista on hyvä kertoa hierojalle jo ajanvarauksen yhteydessä ja EHDOTTOMASTI haastatteluvaiheessa, Alla olevat seikat eivät aina ole hoitoa estäviä tekijöitä, jos sairauden hoito ja lääkitys ovat kunnossa.

Epävarmoissa tapauksissa kannattaa kysyä hoitavalta lääkäriltä, soveltuuko hieronta sinulle. Esimerkiksi jos syöpäleikkauksesta tai hoidosta on kulunut vasta vähän aikaa, kannattaa pyytää sinua hoitavalta lääkäriltä tai muulta taholta kirjallinen lupa hieronnalle.

Suhteelliset kontraindikaatiot

jolloin hierontaa voidaan joutua mukauttamaan

 • Aktiivisessa vaiheessa oleva reuma
 • Akuutti laskimotukos tai suonikohjut
 • Alhainen tai korkea verenpaine
 • Astma
 • Diabetes ”sokeritauti”
 • Epilepsia
 • Flunssa ja nuha (lievänä, ei kuumetta)
 • Haavat, paiseet, rakkulat, tulehtuneet karvatupen juuret tai muutoin rikkoutunut iho
 • Ihottuma
 • Kihti
 • Muut sydänsairaudet
 • Muut valtimoverenkierron ongelmat
 • Niveltulehdukset
 • Neurologiset ongelmat esim. spastiset lihakset
 • Osteoporoosi
 • Raskaus
 • Sepelvaltimotauti
 • Valtimokovettumatauti (ateroskleroosi)
 • Tuoreet vammat
 • Tyrä

Ehdottomat kontraindikaatiot 

jolloin hierontaa ei suoriteta ollenkaan, hoitoa joudutaan muokkaamaan paljon tai tarvitsemme hoitavan lääkärin kirjallisen luvan.

 • Antibioottikuuri (sen loputtua tulee varmistua, että se on myös tehonnut)
 • Bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamat infektiot
 • Hemofilia (verenvuotosairaus)
 • Kuume
 • krapulaisena tai päihteiden alaisena
 • Hoitamaton syöpä ja tutkimattomat kasvaimet
 • Tarttuvat iho- ja muut taudit

Hieronta raskaus- ja imetysaikana

Normaalisti etenevä raskaus terveellä äidillä ei ole este hieronnalle. Raskaudesta on kuitenkin hyvä ilmoittaa hierojalle, jotta hän osaa ottaa asian huomioon hoitoa suunnitellessa, esimerkiksi lantion aluetta ei käsitellä voimallisesti raskauden alkuvaiheessa. Kun vatsallaan oleminen ei enää onnistu voidaan asiakasta hoitaa kylkimakuulla tai istuma-asennossa.

Monesti odottavilla äideillä tulee erilaisia kipuja ja muita tuntemuksia, johtuen raskauden aikaisista fyysisistä-, psyykkisistä- ja hormonaalisista tekijöistä. Selkä- ja niskahartiaseudun kivut ovat yleisiä.

Raskauden jälkeen tilanne ei välttämättä heti helpota, johtuen vauvan imetys- ja kantoasennoista. Hierojalle kannattaa kertoa, jos sinulla on pieniä lapsia, joita joudut nostamaan ja kantamaan.

Hieronnalla voidaan hoitaa kipeytyneitä lihaksia, lievittää stressiä ja näin tuoda helpotusta ja lisätä hyvinvointia raskausaikana sekä sen jälkeisenä imetysaikana.

Raskausaikaan liittyy usein myös turvotusta ja väsymyksen tunnetta jaloissa sekä suonikohjujen ilmaantumista. Näitä oireita voidaan helpottaa hyvin myös manuaalisen lymfaterapian avulla, joka on tehokkaan hellävaraista ja rentouttavaa. Odottavan äidin olisi hyvä käyttää oikein mitoitettuja 1. luokan lääkinnällisiä kompressiosukkia (=tukisukat) jalkojen väsymisen ja turvotuksen vähentämiseksi.

Saako hieronnasta KELA-korvauksen?

Valitettavasti ei saa. Yksityisen lääkärin lähetteelläkään määräämästä fysioterapiasta ei saa KELA-korvausta koulutetun hierojan palveluista. Korvauksen saamiseksi pitäisi hoidon ja tutkimusten toteuttajana olla fysioterapeutti.

Usein fysioterapeuttien taksat ovat hierontaan verrattuna hieman kalliimpia, eivätkä kaikki fysioterapeutit tarjoa pelkästään hierontaa, joten koulutetun hierojan hierontasarjahoidot voivat tulla paljon halvemmaksi, jos asiakkaalla ei ole tarvetta varsinaiselle fysioterapialle.

KELA-korvaus on korkeintaan 75 % KELAn vahvistaman korvaustaksan määrästä, ei siis hoidon hinnasta.

Millaiset aukioloajat teillä on ja millä tavoin saan lisätietoa?

Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman joustavasti, joten aina kannattaa ottaa yhteyttä ja kysyä sinulle itsellesi parhaiten sopivaa aikaa, myös samana päivänä. Tarjoamme niin aamu-, päivä- kuin ilta-aikojakin arkena ja viikonloppuisin. Tarpeen vaatiessa olemme auki sopimuksen mukaan myös juhlapäivinä ja pyhäpäivinä, esimerkiksi pääsiäisenä ja juhannuksena.

Työskentelemme pääsääntöisesti arkisin klo 8-21 välisenä aikana ja viikonloppuisin Toni työskentelee klo 10-20 välisenä aikana.

Ajoissa varatun hieronta-ajan ansiosta voidaan varmistaa aikataulujen parempi yhteensovittaminen, jolloin hierontaan pääsee varmasti silloin kun se sinulle parhaiten sopii. Säännöllinen hieronta rentouttaa ja ennaltaehkäisee jäykkyyden sekä kiputilojen syntymistä.

Olemme paikalla Studio Eudokialla aina sopimuksen mukaan, joten ajanvaraukseen, lahjakorttien noutamiseen yms. liittyvät asiat hoituvat parhaiten puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. Emme siis välttämättä ole paikalla studio Eudokialla, jos meillä ei ole sovittuja tapaamisia. Ja mikäli olemme, on toivottavaa, ettei hoitotilannetta keskeytettäisi.

Miksi peruuttamattomasta ajasta peritään maksu?

Kun olemme varanneet ajan sinulle, sitoudumme olemaan paikalla tiettynä ajankohtana. Saatat myös olla sen päivän ainoa asiakas, joten saavumme paikalle vain sinua varten. Jos peruutus tehdään hyvissä ajoin, niin meillä on mahdollisuus saada vapautuneeseen aikaan toinen asiakas ja emme tule turhaan paikalle.

Perimämme hoitohinnaston mukainen maksu on korvausta menetetystä työajasta ja normaali käytäntö monilla aloilla. Näin menettelemme myös maksutavan ollessa lahjakortti, joka katsotaan käytetyksi. Varaathan siis sellaisen ajan, jolloin pystyt varmasti tulemaan paikalle.

Jos kuitenkin näyttää siltä, ettet pääse tulemaan sovittuna aikana, niin voit pyytää jotakuta ystävääsi käyttämään varaamasi ajan puolestasi, tästä on luonnollisesti hyvä informoida myös meitä.

Lahjakortti

Lahjakortti on oiva tapa muistaa tai onnitella perheenjäsentä, puolisoa, työkaveria tai ystävää. Voit tarjota hänelle rentouttavan, lihaskireyksiä sekä -kipuja vähentävän hieronnan tai jonkun muun hoidon.

Palveluihin oikeuttava lahjakortti on joustava ja samalla ekologinen lahja, joka sopii myös sellaiselle, jolla on jo kaikkea tai jolle on muutoin vain vaikea keksiä sopivaa lahjaa. Toiminnallasi tuet myös paikallista yrittäjiä ja mahdollistat hyvien palveluiden säilymisen lähialueella.

Lahjakortti on voimassa puoli vuotta (6 kk) sen ostopäivästä. Huomioithan, että lahjakortti on hoitajakohtainen eli se käy vain joko Tonille, Outille tai Jarnolle. Otathan lahjakortin mukaan, kun tulet hierontaan, sillä se toimii maksuvälineenä.

Lahjakortin voi saada joko fyysisenä paperisena/pahvisena tai sähköisenä versiona, jolloin sen voi joko tulostaa tai lähettää lahjan saajalle suoraan sähköpostiin.

Sarjahoidot

Yksi hierontakerta ei välttämättä aina riitä, vaan ongelman hoitamiseksi tai kivun lievittämiseksi tarvitaan useampia hoitokertoja. Tällöin suosittelemmekin hierontasarjan ostamista.

Monet asiakkaat ottavat hieronnan osaksi arkielämäänsä, jolloin rentoutumishetki on taattu kerran tai pari kuukaudessa. Ennakkoon sovituista säännöllisistä hieronta-ajoista on myös helpompi pitää kiinni.

Sarjahoidon voit käyttää, erikseen sovittaessa, puolisosi, sukulaisesi tai kaverisi kanssa. Ostamalla sarjahoidon esimerkiksi klassiseen hierontaan säästät myös selvää rahaa!

Sarjahoito on voimassa puoli vuotta (6 kk) sen ostopäivästä lukien Huomioithan, että sarjahoito on hoitajakohtainen eli sen toteuttaa joko Toni, Outi tai Jarno. Erikseen sovittaessa sarjahoidon voi toteuttaa myös toinen hieroja.

Ystävä mukaan

Jos hieronta tai hoitotilanne jännittää tai haluat muuten vaan ottaa ystävän, sukulaisen tai puolison mukaasi, on se aivan sallittua. Sillä aikaa, kun sinä olet hierottavana, voi kumppanisi odottaa verhon toisella puolen odotustilassa. Odotustilassa on mukavan pehmeä sohva sekä aikakauslehtiä luettavaksi.

Huomioithan että tilassamme ei ole erillistä odotushuonetta, vaan näköesteenä toimii väliverho, niin ystäväsi kuulee myös käymämme keskustelut.

Meikit, kampaus, hajusteet, vaatteet ja korut hieronnassa

Meikit saattavat levitä tai tarttua paperiseen kasvoaukonsuojaan maatessasi vatsallasi. Hierontaa tai hierojaa ne eivät haittaa.

Kampaus on myös todennäköisesti hieman sekaisin niskahartiahieronnan jälkeen ja etenkin intialaisen päähieronnan. Niskahartiahieronnassa hiukset on suositeltavaa pitää kiinni.

Hajusteita, kuten hajuvettä tai deodoranttia on syytä käyttää maltillisesti, sillä seuraava asiakas saattaa olla hajuyliherkkä tai muutoin allerginen tuoksuille.

Vyö ja taskuissa olevat tavarat on syytä ottaa pois hieronnan ajaksi, jotteivät ne paina epämukavasti ollessasi vatsallasi tai vaurioita hierontapöydän verhoilua.

Silmälasit, korut ja kello on syytä myös ottaa pois hieronnan ajaksi, sillä ne hankaloittavat hierontaa ja hierontavoide voi tarttua niihin.

Vaatetuksen on hyvä olla helposti riisuttava ja tarpeeksi väljä, jotteivät vaatteet kiristä ja niitä on helppo siirtää hieronnan aikana.

Rintaliivit voi asiakas halutessaan pitää päällään, jolloin hieroja avaa liivien hakaset ja siirtää olkaimet sivuun yläselän aluetta käsiteltäessä. Kun alue on käsitelty hieroja myös sulkee liivien hakaset, asiakkaan niin halutessa. Joskus kaarituelliset tai tiukat liivit voivat painaa epämukavasti hieronnan aikana.

Alusvaatteet voi asiakas myös pitää päällään. Pakaroita ja reisiä hierottaessa voi kuitenkin olla tarpeellista hieman pystyä siirtämään niitä. Pitkälle reiteen ulottuvat bokserit tai alushousut estävät alueiden käsittelyn tietyin ottein.

Kerrothan, jos et halua riisua tiettyjä vaatekappaleita, niin voimme mukauttaa hierontaa sinulle sopivaksi. Hieroja peittelee asiakkaan aina asianmukaisesti eli paikat, joita ei sillä hetkellä käsitellä ovat peitettyinä!

Hieroja kysyy aina asiakkaalta luvan alushousujen siirtämiseen. Jos et halua niitä laskettavan tai siirrettävän, sanothan sen reilusti. Tällöin käytämme toisenlaisia tekniikoita alueen käsittelyyn.

Asiakastietomme ovat täysin luottamuksellisia

Kaikki käydyt keskustelut sekä tiedot asiakkaistamme ovat täysin luottamuksellisia ja noudatamme lain vaatimaa vaitiolovelvollisuutta. Hyvin harvinaisissa tapauksissa Valvira tai aluehallintovirasto voi pyytää meiltä tietoja lain sallimissa rajoissa.

Koska toimimme jokainen omalla tominimellämme itsenäisenä ammatinharjoittajana on Studio Eudokia vain yhteinen markkinointinimemme. Näin ollen jokainen meistä vastaa itsenäisesti omien asiakas- ja potilastietojen keräämisestä ja säilyttämisestä.

Rekisteriselosteesta näet, mitä tietoja kerätään, miten niitä käsitellään ja mihin tietoja käytetään. Toni Ilolan Rekisteriseloste

Asiakastietolomake

Hierontaan tullessasi saat yleensä täytettäväksesi asiakastietolomakkeen, jossa kysytään yhteystietosi, hierontaan mahdollisesti vaikuttavat sairaudet tai muut seikat sekä hierontaan tulon syy.

Nämä taustatiedot auttavat meitä tekemään sinulle mahdollisimman hyvän ja turvallisen hoidon. Potilastietolaki velvoittaa terveydenhuollon ammattilaisia keräämään asiakkaistaan riittävät tiedot.

Voit asiakastietolomakkeen etukäteen ja täyttää sen joko tietokoneella tai käsin. Muistathan tulostaa ja tuoda sen mukanasi allekirjoitettuna ensimmäiselle hoitokäynnille.

Lataa asiakastietolomake

Alkuhaastattelu ja erilaiset testit

Ensimmäisellä hoitokerralla teemme sinulle alkuhaastattelun. Sen tarkoituksena on selvittää mahdollisia sairauksia sekä muita seikkoja, kuten aikaisempia leikkauksia, hoitoja sekä mieltymyksiäsi, jotka on hyvä ottaa huomioon hierontaa suunniteltaessa. Haastattelusta hieroja saa tietoa myös työstäsi, harrastuksistasi ja arkipäivän askareistasi, mikä auttaa löytämään niitä syitä, jotka ovat mahdollisesti lihasten kipeytymisen tai jumiutumisen taustalla.

Alkuhaastattelun jälkeen tehdään tarpeen mukaan erilaisia lihasvoima- ja nivelten liikkuvuustestejä yms., joilla selvitetään millaisesta hieronnasta, fysikaalisesta hoidosta ja neuvonnasta sinulle olisi eniten hyötyä. Tämän jälkeen hieroja tutkii lihaskireyksiä sekä kipukohtia palpoimalla eli käsin tutkimalla.

Pääsääntöisesti edellä mainitut toimenpiteet vievät noin viisi minuuttia, jos sinulla ei ole mitään erikoisia ongelmia vaan tulet hierontaan rentoutumaan. Jos ongelmakohtia kuitenkin löytyy, voi aikaa vierähtää enemmänkin.

Miten hoitopöydälle asettaudutaan ja miten siinä pitää olla?

Hieroja ohjeistaa aina asiakkaan oikeaan asentoon ja säätää pöydän asiakkaalle sopivaksi. Normaalisti asiakas on hieronnan aikana joko päin- tai selinmakuulla. Päinmakuulla eli vatsallaan ollessaan asiakas asettaa kasvonsa hieman alaviistoon olevaan kasvoaukkoon, jonka päällä on pehmuste, ettei kasvoille tule turhaa painetta. Kädet voidaan pitää joko vartalon myötäisesti tai laittaa ne kasvoaukon alapuolella olevien käsitukien päälle. Asiakkaan nilkkojen alle asetetaan nilkkatyyny, jonka ansiosta jalan lihakset voivat olla rennompina. Tarvittaessa asiakkaan asentoa tuetaan tyynyillä.

Selinmakuulle käännyttäessä asiakas tukee päänsä kasvoaukkoon, jonka hieroja nostaa hieman yläviistoon asentoon. Pään alle voidaan asettaa pehmeä tyyny siksi ajaksi, kun hierotaan muita kuin niskan tai kaulan alueita. Hieroja nostaa pöydän sivuille myös sivulevikkeet, jotta asiakas voi laittaa kätensä kylkien myötäisesti. Monet asiakkaat pitävät käsiään rinnan tai vatsan päällä. Nilkkatyyny siirretään asiakkaan polvien alle, jotta asento olisi mukavampi ja rennompi lonkan koukistajalihaksille. Tarvittaessa alaselkäkipuisille asiakkaille voidaan polvien alle asettaa korkeampi psoas-tyyny.

Istuma- ja kylkiasento ovat myös täysin mahdollisia hieronta-asentoja. Esimerkiksi korkea ikä, huono liikkuvuus, pahat selkäkivut, raskaus yms. voivat aiheuttaa sen ettei vatsallaan makaaminen onnistu. Tuolloin voidaan käyttää hyväksi joko hierontapöydän kaksoissaranoitua kasvoaukkoa tai erillistä pöydälle asetettavaa niskahartiatukea.

Hieronnan ei kuulu sattua liikaa, vaan tuottaa tuloksia ja hyvää oloa

Hieronnan ei kuulu sattua liikaa, mutta pyrkimyksenä on kuitenkin saada tuloksia aikaan, jolloin välillä jotkin paikat voivat tuntua ”makean kipeiltä”. Omista tuntemuksista on hyvä kertoa hieronnan aikana, jolloin hieroja voi säädellä hieronnan voimakkuutta.

Hieronta ei hoitotapahtumana ole kestävyyskilpailu, jossa mitataan kuka kestää eniten kipua ja kovimpia otteita, vaan pyrkimyksenä on toteuttaa miellyttävä, tehokas ja rentouttava hoito! Hieroja tiedustelee aina hieronnan aikana asiakkaan tuntemuksia, hierotaanko kovemmin vai kevyemmin.

Hieronnasta ei pitäisi juuri koskaan tulla mustelmia, mutta joillekin asiakkaille niitä tulee herkemmin. Tällaisissa tapauksissa asiakas on monesti itsekin huomannut kasvaneen mustelma-alttiuden, myös jotkin lääkkeet ja sairaudet voivat altistaa mustelmille.

Hieronnan jälkeen

Hoidon jälkeen olo voi tuntua rentoutuneen uneliaalta ja kevyeltä. Asiakkaan kannattaa nousta rauhassa hierontapöydältä ja istua hetken aikaa sen reunalla, varsinkin jos asiakkaalla on taipumusta huimaukseen tai matala verenpaine. Nestettä (vettä) on hyvä nauttia hieman runsaammin kuin tavallisesti, sillä hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja saattaa pistää muutenkin janottamaan.

Loppupäivänä ei kannata harrastaa mitään raskasta liikuntaa tai tehdä fyysisesti kovin raskaita töitä, sillä hieronnan tarkoituksena on rentouttaa, joten miksi et nauttisi hyvästä olosta päivän loppuun.

Tuleeko hieronnan jälkeen päänsärkyä tai lihakset kipeiksi?

Hieronnan jälkeisenä tai sitä seuraavina parina päivänä voi asiakkaalle tulla päänsärkyä tai pientä lihaskipua, riippuen paljolti siitä millaiset asiakkaan hoidettavat ongelmat ovat olleet, mitä alueita on käsitelty ja miten. Monesti kipulääkkeen tai tulehduskipulääkkeen ottaminen helpottaa oloa ja kipu häviää itsestään.

Yleisesti ei voi sanoa, että hieronnasta tulisi aina edellä mainittuja hoitoreaktioita, mutta joillekin näin toisinaan tapahtuu. Ne ovat kuitenkin ihan normaaleja tuntemuksia. Jos kivut ovat voimakkaita tai kestävät pitkään, kannattaa aina olla yhteydessä hierojaan tai terveyskeskukseen.

Urheilu ennen ja jälkeen hieronnan

Voit treenata tai urheilla ennen hierontaan tuloa ihan normaalisti, jos harjoittelu on ollut kovin raskasta, niin tuolloin hieronta voi tuntua tavallista ”kivuliaammalta”, jos lihakset eivät ole ehtineet palautua liikuntasuorituksesta. Hierojaa on hyvä informoida tällaisissa tapauksissa ennen hierontaa.

Hieronnan jälkeen on suositeltavaa rentoutua loppupäivä ja toisinaan myös seuraavakin päivä, sillä hieronnan tarkoituksena on rentouttaa ja muokata lihaksia, joten rentoutuneet lihakset eivät yllä optimaalisiin suorituksiin hieronnan jälkeen. Lihasten tulee palautua myös hieronnasta, joten urheilu kannattaa jättää ainakin seuraavaan päivään. Kevyttä urheilua ja venyttelyä voit toki tehdä.

Jos sinulla on jokin kilpailu tai joudut seuraavien 1-2 päivän aikana tekemään maksimisuorituksia, niin mainitse tästä hierojalle.

Lämmittely ja venyttely ovat tärkeä lihashuoltoa

On tärkeää kiinnittää huomiota niihin seikkoihin, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia lihasten tai nivelten kanssa. Myös nivelet, lihasten ohella, kaipaavat liikuttelua kaikkiin liikesuuntiin, joten ohjaammekin tarvittaessa venytyksiä ja annamme ohjeita, miten voisit ylläpitää tai parantaa kehosi hyvinvointia.

Palaute ja tyytyväinen asiakas ovat meille tärkeitä

Jotta tietäisimme miten hoito onnistui tai miten voisimme toimintaamme kehittää, kysymme hoidon jälkeen näitä asioita, kysymyksiin voi tosin joskus olla vaikea suoralta kädeltä vastata. On kuitenkin tärkeää, että kerrot heti, jos jokin ei mennyt niin kuin olisit toivonut, sillä tällöin voimme pohtia yhdessä ratkaisua asiaan.

Toki meille saa antaa palautetta jälkikäteenkin soittamalla, tekstarilla tai sähköpostitse!

Kerrothan meistä myös tutuillesi ja ystävillesi, jotta hekin saisivat mahdollisuuden nauttia hyvistä ja rentouttavista hoidoistamme!

Teitä palvelee

Teitä palvelee

Jarno Mattila – Kehonhuoltaja, Koulutettu hieroja, Merkonomi, Tradenomi AMK
Outi Ivaska Kehonhuoltaja, Koulutettu hieroja, Teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK, Reiki-master
Toni IlolaKehonhuoltaja, Koulutettu hieroja, Sosionomi AMK
Veera Heikkinen Kehonhuoltaja, Kuntohoitaja, Koulutettu hieroja
Ville Vertanen Kehonhuoltaja, Koulutettu hieroja, Osteopatiaopiskelija

Koti- ja yrityskäynnit

Koti- ja yrityskäynnit

Teemme koti-, tapahtuma-, ja yrityskäyntejä pääkaupunkiseudulla. Voit tilata meidät myös juhliisi, messuille tai muihin tilaisuuksiin. Ota yhteyttä ja kysy rohkeasti lisää!

Lue lisää hierojan kotikäynnistä

Lue lisää tilaa hieroja tapahtumaasi

Lue lisää yritys- ja työpaikkahieronnasta

Ajankohtaiset uutiset

Ajankohtaiset uutiset

Seuraamalla Studio Eudokian Facebook-sivuja tai liittymällä sähköpostilistallemme saat ajankohtaisen tiedon tarjouksista, hoitomuodoista sekä tulevista tapahtumista