Studio Eudokia logo

Hierontaa. kehonhuoltoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia Kalliossa, Helsingissä!

Hyvä tietää tullessasi hierontaan tai kehonhuoltoon (UKK)

Alta löydät tietoa ja vastauksia käytännöistämme tullessasi hierontaan ja muuhun hoitoon ensimmäistä kertaa

Näitä asioita meiltä on vuosien varrella tiedusteltu, joten olen listannut vastauksia ylös etenkin tullessasi hierontaan tai muuhun kehonhuoltoon ensimmäistä kertaa. Voit myös lukea enemmän tietoa hieronta- ja kehonhuoltopalveluistamme tai ota yhteyttä suoraan, jos jokin asia askarruttaa. Toivottavasti vastauksista hyötyvät muutkin.

Pääsääntöisesti tarjoamme hierontahoitoja, mutta alla olevat vastaukset soveltuvat pääpiirteissään muihinkin tarjoamiimme kehonhuollon palveluihin.

Et siis tarvitse aikaisempaa tietoa tai kokemusta manuaalisista terapiamuodoista, eikä alla olevia asioita tarvitse opetella ulkoa. Ammattitaitoinen hieroja tai kehonhuollon ammattilainen ohjeistaa asiakasta aina tarvittaessa.

Toni Ilola 2021

1. Mikä on Studio Eudokia

Löydät hierontastudiomme Helsingin Kalliosta katutasosta Torkkelinmäeltä.

Hierontastudiossamme toimii joukko toisilleen tuttuja terveydenhuollon, kehonhuollon ja hyvinvoinnin ammattilaisia, joilla on vuosien kokemus hierontahoidoista ja muista manuaalisista terapiamuodoista.

Jokainen meistä toimii omalla toiminimellään, tehden yhteistyötä Studio Eudokia markkinointinimen alla.

Koulutetun hierojan työn osalta olemme sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) hyväksymiä terveydenhuollon ammattilaisia. Koulutettuina hierojina meitä sitoo tietyt lait ja asetukset sekä olemme vaitiolovelvollisia. Meillä jokaisella itsenäisenä ammatinharjoittajana löytyy lain vaatima potilasvakuutus. Koulutettu hieroja on nimikesuojattu terveydenhuollon ammattinimike, jota saavat käyttää vain Valviran hyväksymät hierojat. Suomessa kaikki JulkiTerhikkiin rekisteröidyt hierojat ovat koulutettuja hierojia.  Nykyään kaikki hierojat suorittavat hierojan näyttötutkinnon ja sen hyväksytysti läpäistyään ja nimikettä hakiessaan saavat käyttöön tuon nimikkeen. Näin ollen hieroja-, urheiluhieroja-, hierontaterapeutti -nimikettä tms. voi käyttää kuka tahansa. Varmistathan, että hierojasi on terveydenhuollon ammattilaineni Valviran terveydenhuollon ammattilaisten keskusrekisteristä – JulkiTerhikki. Tarjoamme myös muita hierontamuotoja, kehonhuoltoa ja hyvinvointia tukevia palveluita varsinaisen hoitotyön lisäksi, jotka eivät lukeudu terveydenhuollon palveluiden piiriin.
Tarjoamme myös rentouttavia, hemmottelevia ja hyvinvointia edistäviä hoitoja. Laki velvoittaa terveydenhuollon ammattilaista pitämään tietonsa ja taitonsa ajan tasalla. Tämän vaatimuksen lisäksi monet hoitajat laajentavatkin osaamistaan kokeilemalla ja opiskelemalla erilaisia hoitomuotoja ja -tekniikoita, jotka eivät välttämättä ole länsimaisen lääketieteen tunnustamia eli niitä on tutkittu liian vähän/ei ollenkaan tai niitä ei ole hyväksytty virallisiksi hoitomuodoiksi. Tällaiset hoitomuodot eivät siis lukeudu terveydenhuollon palveluiden piiriin. Näitä muiden hoitomuotojen tekniikoita voidaan asiakkaan toiveesta yhdistellä ja käyttää joskus osana hoitotoimenpidettä, mutta useinmiten ne muodostavat oman hoitokokonaisuuden. Jokaisen manuaalisia terapiamuotoja tarjoavan kehonhuoltajan kädenjälki ja hoitoideologia on erilainen ja se kehittyy kokemuksen ja uuden oppimisen myötä. Kaikki tarjoamamme hoitomuodot toteutetaan aina turvallisesti ja asiakasta kunnioittaen.

Meillä voit maksaa

Voit maksaa hierontahoidon joko kokonaan tai osittain, jos sinulla on käytössäsi

Virike- ja kulttuuriseteliä ei voi käyttää hierontojen maksamiseen missään paikassa.

Tutustu tarkemmin verottajan ohjeistukseen Henkilökuntaedut verotuksessa  (3.5.2.6. Hieronta)

Kyllä teemme työpaikkahierontoja ja  yrityskäyntejä! Olemme vuosien saatossa tehneet yrityskäynteinä lyhyempiä ja pitempiä hierontakeikkoja. Joissakin yrityksissä on tarve kertaluonteisille työhyvinvointia edistäville työpaikkahieronnalle. Toiset yritykset taas haluavat mahdollistaa säännöllisemmän työpaikkahieronnan henkilöstölleen, jotka voivat olla viikottaisia tai vaikkapa kerran kuukaudessa. Lue lisää hierojan tilaamisesta yrityskäynnille! Lue lisää hierojan tilaamisesta yritystapahtumaan!
Kyllä teemme kotikäyntejäkin! Pääsääntöisesti toimimme  omassa toimipaikassamme. Jos aikataulumme mahdollistavat, niin voimme tulla asiakkaan kotiin, juhlatilaan tai hotellillekin tekemään hieronnan. Lue lisää hierojan tilaamisesta kotikäynnille!
Kyllä teemme tapahtumahierontoja! Olemme vuosien varrella tehneet useita hierontoja hyvin erilaisissa tapahtumissa. Pienempään tapahtumaan riittää 1-2 hierojaa ja suurimman toteuttamamme tapahtumahierontakeikka toteutettiin 8 hierojan voimin. Lue lisää hierojan tilaamisesta tapahtumaan!
Olemme auki sopimuksen mukaan. Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman joustavasti, joten aina kannattaa ottaa yhteyttä ja kysyä mahdollisia vapaita aikoja! Tarjoamme niin aamu-, päivä- kuin ilta-aikojakin arkena ja viikonloppuisin, myös juhla- ja pyhäpäivinä, esimerkiksi pääsiäisenä, juhannuksena ja itsenäisyyspäivänä. Työskentelemme pääsääntöisesti arkisin klo 08:00-21:00 ja viikonloppuisin 10:00-18:00 välisenä aikana. Ajoissa varatun hoitoajan ansiosta voidaan varmistaa aikataulujen parempi yhteensovittaminen, jolloin pääset hierontaan tai muuhun hoitoon varmasti silloin kun se sinulle parhaiten sopii.
Se tarkoittaa sitä, että emme yleensä päivystä ttoimipaikassamme, jos meillä ei ole sovittua tapaamista. Olemme paikalla Studio Eudokiassa siis vain sopimuksen mukaan tai ajanvarauksella, joten tiedusteluihin, ajanvaraukseen, lahjakorttien noutamiseen yms. liittyvät asiat hoituvat parhaiten nettisivujemme kautta, tai olemalla suoraan yhteydessä puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. Emme siis välttämättä ole paikalla, jos meillä ei ole sovittuja tapaamisia.
Jos saavut liian ajoissa hoitoon tai sinulla on meille muuta asiaa, on toivottavaa, ettei meneillään olevaa hoitoa keskeytettäisi. Näin jokainen asiakas saa kiireettömän ja häiriöttömän hoidon. Jos asiasi on kiireellinen koputathan oveen ja odota rauhassa, tulemme kyllä avaamaan, Huomioithan: että emme vastaa puhelimeen tai viesteihin hoidon aikana. Otamme kyllä yhteyttä vapauduttuamme, jos jätät meille yhteydenottopyynnön ja yhteystietosi. Emme yleensä soita ulkomaalaisiin tai yritysnumeroihin takaisin ilman yhteydenottopyyntöä.

Ajan voi varata monella tavalla. Helpoiten se onnistuu nettiajanvarauksen kautta.

Jos et löydä sopivaa aikaa nettiajanvarauksen puolelta  tai sinulla on lisäkysymyksiä, voit ottaa meihin yteyttä puhelimitse, tekstiviestillä, sähköpostilla, yhteydenottolomakkeellamme tai kokeilla onnea käymällä paikan päällä!

Otathan huomioon: Olemme Studio Eudokiassa paikalla vain sopimuksen mukaan,  joten emme päivystä siellä koko ajan.

Tottakai voit – Tilaa lahjakortti! Lahjakortti on oiva tapa muistaa tai onnitella perheenjäsentä, puolisoa, työkaveria tai ystävää. Voit tarjota hänelle rentouttavan, lihaskireyksiä sekä -kipuja lievittävän hieronnan tai jonkun muun hoidon. Palveluihin oikeuttava lahjakortti on joustava ja samalla ekologinen lahja, joka sopii myös sellaiselle, jolla on jo kaikkea tai jolle on muutoin vain vaikea keksiä sopivaa lahjaa. Toiminnallasi tuet myös paikallista pienyrittäjää ja mahdollistat hyvien palveluiden säilymisen lähialueella tulevaisuudessakin. Lahjakortti on normaalisti voimassa puoli vuotta (6 kk) sen ostopäivästä. Huomioithan, että lahjakortti on ostohetkellä hoitajakohtainen, mutta erikseen sovittaessa voi joku toinen hoitajakin hoidon suorittaa. Lahjakortti tulee ottaa mukaan hierontaan tai hoitoon tullessa, sillä se toimii maksuvälineenä. Voit saada lahjakortin pahvisena noudettuna tai postitettuna haluttuun osoitteeseen. Sähköisen PDF-lahjakortin voi joko tulostaa tai lähettää lahjan saajalle sähköpostitse. Huomioithan: ettemme ole paikalla Studio Eudokiassa koko ajan, joten välttyäksesi turhalta käynniltä tilaa lahjakortti nettisivujemme kautta tai ota meihin yhteyttä. Näin voimme sopia lahjakortin noudon sopivana ajankohtana!
Tarjoamme ajoittain alennuksia ja tarjouksia hoidoistamme. Joskus saatamme antaa alennusta myös hyvästä syystä! Kannattaakin seurata Studio Eudokian Facebook-sivuja sekä liittyä sähköpostilistallemme!

Kyllä vain!

Yksi hierontakerta tai muu hoito ei välttämättä aina riitä, vaan ongelman hoitamiseksi tai kivun lievittämiseksi tarvitaan useampia hoitokertoja. Tällöin suosittelemmekin hierontasarjan  tai hoitosarjan ostamista.

Monet asiakkaat ottavat hieronnan tai kehonhuollon osaksi arkielämäänsä, jolloin rentoutumishetki on taattu kerran tai pari kuukaudessa. Ennakkoon sovituista säännöllisistä hieronta-ajoista on myös helpompi pitää kiinni, joten se ei pääse niin helposti unohtumaan.

Tarjoamme 3, 5, ja 10 -kerran hierontasarjahoidoista 5-15% alennuksen. Muista hoitomuodoista voit neuvotella hoitajan kanssa suoraan.

Sarjahoidon voit käyttää, erikseen sovittaessa, puolisosi, sukulaisesi tai kaverisi kanssa. 

Sarjahoito on normaalisti  voimassa puoli vuotta (6 kk) sen ostopäivästä lukien Huomioithan, että sarjahoito on pääsääntöisesti hoitajakohtainen. Erikseen sovittaessa sarjahoidon voi toteuttaa myös toinen hieroja.

Varattu hoitoaika tulee siirtää tai perua 24 tuntia ennen hoidon alkua, muutoin joudumme veloittamaan hinnastomme mukaisen maksun kokonaisuudessaan. 

Netttiajanvarauksen kautta varatun hoitoajan voi siirtää tai perua helposti saamasi vahvistusviestin linkeistä.

Voit siirtää tai perua aikasi myös olemalla suoraan yhteydessä hoitajaan, jolle olet ajan varanut. 

Kun olemme varanneet ajan sinulle, sitoudumme olemaan paikalla tiettynä ajankohtana.

Saatat myös olla päivän ainoa asiakas, joten saavumme paikalle vain sinua varten.

Jos peruutus tehdään hyvissä ajoin, niin meillä on mahdollisuus saada vapautuneeseen aikaan toinen asiakas tai emme tule turhaan paikalle.

Perimämme hoitohinnaston mukainen maksu on korvausta menetetystä työajasta ja normaali käytäntö monilla aloilla. Näin menettelemme myös maksutavan ollessa lahjakortti, joka katsotaan käytetyksi. Varaathan siis sellaisen ajan, jolloin pystyt varmasti tulemaan paikalle.

Jos kuitenkin näyttää siltä, ettet pääse tulemaan sovittuna aikana, niin voit aina pyytää jotakuta ystävääsi käyttämään varaamasi ajan puolestasi, tästä on luonnollisesti hyvä informoida myös meitä.

Jotta tietäisimme miten hoito onnistui tai miten voisimme toimintaamme kehittää ja  parantaa toivomme palautetta jo heti hoidon jälkeen. 

On tärkeää, että kerrot heti ennen hierontaa ja hoidon aikana toiveistasi tai odotuksistasi. Näin voimme muuttaa toimintaamme tai voimme pohtia yhdessä ratkaisua asiaan hoidon jälkeen.

Toki meille saa antaa palautetta jälkikäteenkin palautelomakkeella, sosiaalisessa mediassa, soittamalla, tekstarilla tai sähköpostitse!

Kerrothan meistä myös tutuillesi ja ystävillesi, jotta hekin saisivat mahdollisuuden nauttia hyvistä hierontahoidoista ja rentouttavista hoidoistamme!

2. Yleistä tietoa tullessasi hoitoon

Joskus on vaikea päättää tai tietää millaisen hieronnan tai muun hoidon tarvitsee. Siitä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä me autamme sinua mielellämme.

Voit aina tiedustella etukäteen hoitomuodoista ja niiden toteuttamisesta ja ensimmäisellä hoitokerralla käymme kyllä tarpeesi sekä odotuksesi läpi vielä haastattelun yhteydessä.

Eikä sekään haittaa vaikka olisit valinnut itsellesi ajanvarauksen yhteydessä ”väärän”  hoitomuodon, sillä sitä voi aina muuttaa! 🙂

Studio Eudokian tiimissä työskentelee kehonhuollon ammattilaisia, joten jokainen meistä osaa hommansa. Meillä jokaisella on erilaista osaamista, kokemusta ja kädenjälki, joten se määrittää jonkin verran kenelle tulet aikasi varaamaan. Omat toiveesi ja mieltymyksesi ohjaavat myös hieroja- tai hoitajavalintaa. Me hoidamme myös toisiamme ja toistemme asiakkaita aina tarpeen mukaan, joten se on toivottavasti asiakkaalle merkki siitä, että luotamme toistemme osaamiseen. Onkin hyvä kokeilla erilaisia hoitomuotoja ja hoitajia, jolloin oman kokemuksen myötä löytää sen itselleen sopivan tekijän ja hoitomuodon. Sitten kun olet löytänyt sen hyvän tekijän, niin muista pitää siitä myös kiinni, sillä tulet aina vertaamaan tulevia hoitajia ja hoitoja siihen ”aikaisempaan hyvään”. Löydät tiimimme tarjoamat hoitomuodot varaa aika -sivulta

Meille käytännön hoitotyön kannalta ei ole mitään merkitystä tuletko Studio Eudokiaan nais- vai miespuoleisen hierojan tai kehonhuoltajan luo.

Osalle asiakkaista hierojan sukupuolella voi kuitenkin olla merkitystä uskonnon, kulttuurin tms. seikkojen takia. Tästä syystä asiakas voikin vapaasti valita hoitajan sukupuolen.

Osa asiakkaista saattaa ajatella, että naiset hierovat kevyemmin ja miehen hierovat kovemmin, mutta näin asia ei kuitenkaan ole. 

Ammattitaitoinen hieroja osaa soveltaa oikeanlaista hierontavoimakkuutta ja -tekniikoita aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Jokaisella hierojalla on kuitenkin oma kädenjälkensä, vaikka otteet ja tekniikat ovatkin samanlaisia.

Terveydenhuollon ammattilaisina ja kehonhuoltajina meille ei ole merkitystä onko asiakkaana nainen vai mies. 

Teemme työtämme eri kokoisten ja näköisten ihmiskehojen parissa ja olemme lähes päivittäin kosketuksissa erilaisten ihmisten kanssa.

Kunnioitamme aina työssämme asiakkaan intimiteettiä ja noudatamme toiminnassamme eettisiä toimintaperiaatteita. Tätä odotamme myös asiakkailtamme!

Hieronta ja kehonhuolto rakentuu hoitajan ja asiakkaan välisestä luottamuksesta ja kunnioituksesta toisiaan kohtaan sekä ennen kaikkea avoimesta kommunikoinnista. Hierontaan ja hoitoihin sisältyy kosketusta, läheisyyttä sekä hyvän olon tunnetta. Hieroja tai kehonhuoltaja toteuttaa hieronnan lähtökohtaisesti kuitenkin aina ammattilaisen hoidollisesta näkökulmasta. On myös aivan normaalia, että joillekin asiakkaille vähissä vaatteissa oleminen tai riisuutuminen toisen läsnä ollessa voi aiheuttaa epämiellyttävän tunteen. Jokin osa kehosta voi olla syystä tai toisesta arempi, jonne ei haluta kenenkään koskettavan tai joku voi olla epävarma omasta kehostaan tai ulkonäöstään. Jos olet epävarma jostakin asiasta niin keskustele hoitajan kanssa asioista joko ennen hierontaa tai sen aikana. Hierontaa ja muita hoitoja voidaan mukauttaa monin tavoin, jotta siitä saadaan miellyttävä kokemus molemmille osapuolille. Seksuaalinen häirintä on Suomen rikoslaissa tuomittava rikos, emmekä hyväksy seksuaalista häirintää hoitajiemme emmekä asiakkaidemme puolelta.

Hierontaan tullessasi saat yleensä täytettäväksesi asiakastietolomakkeen, jossa kysytään yhteystietosi, hierontaan tai hoitoon mahdollisesti vaikuttavat sairaudet ja muut tekijät

Asiakastietojen kerääminen voidaan suorittaa myös suullisesti, jos hieroja tai hoitaja ei pysty lukemaan kirjoitettua tekstiä heikon näön vuoksi.

Nämä taustatiedot auttavat meitä tekemään sinulle mahdollisimman hyvän ja turvallisen hoidon.

Laki velvoittaa terveydenhuollon ammattilaisia keräämään asiakkaistaan riittävät tiedot. 

Toimimme jokainen Studio Eudokia markkinointinimen alla itsenäisenä ammatinharjoittajana, joten vastaamme myös itsenäisesti asiakas- ja potilastiedoistamme.

Kaikki käydyt keskustelut sekä tiedot asiakkaistamme ovat täysin luottamuksellisia ja noudatamme lain vaatimaa vaitiolovelvollisuutta.

Asiakastietolomakkeen täyttämisen yhteydessä näet hoitajan rekisteriselosteesta, mitä tietoja kerätään, miten niitä käsitellään ja mihin tietoja käytetään.

Ensimmäisellä hoitokerralla teemme sinulle alkuhaastattelun. Sen tarkoituksena on selvittää mahdollisia sairauksia sekä muita seikkoja, kuten aikaisempia leikkauksia, hoitoja sekä mieltymyksiäsi, jotka on hyvä ottaa huomioon hierontaa ja hoitoa suunniteltaessa. Haastattelusta hieroja saa tietoa myös työstäsi, harrastuksistasi ja arkipäivän askareistasi, mikä auttaa löytämään niitä syitä, jotka ovat mahdollisesti lihasten kipeytymisen tai jumiutumisen taustalla. Alkuhaastattelun jälkeen tehdään tarpeen mukaan erilaisia lihasvoima- ja nivelten liikkuvuustestejä yms., joilla selvitetään millaisesta hieronnasta, fysikaalisesta hoidosta ja neuvonnasta sinulle olisi eniten hyötyä. Tämän jälkeen hieroja tutkii lihaskireyksiä sekä kipukohtia palpoimalla eli käsin tutkimalla. Pääsääntöisesti edellä mainitut toimenpiteet vievät noin viisi minuuttia, jos sinulla ei ole mitään erikoisia ongelmia vaan tulet hierontaan rentoutumaan. Jos ongelmakohtia kuitenkin löytyy, voi aikaa vierähtää enemmänkin.

Tottakai!

Jos hieronta tai hoitotilanne jännittää tai haluat muuten vaan ottaa ystävän, sukulaisen, puolison tai lapsesi mukaasi, on se aivan sallittua! 

Joillakin asiakkailla voi olla vaikeuksia saada hieronnan tai hoidon ajaksi lapsenvahtia, joten lapsi kannattaa ottaa mukaan. Pienellä suunnittelulla lapsesta on harvoin suurempaa häiriötä hoidon aikana.

Meillä on kaksi erillistä hoitohuonetta, joita erottaa pieni eteinen. Sillä aikaa, kun sinä olet hierottavana, voi kumppanisi odottaa verhon toisella puolen samassa hoitohuoneessa.

Molempien hoitohuoneiden yhteydestä löytyy myös WC.

Huomioithan että hoitohuoneiden sisäpuolella ei ole erillistä odotustilaa, vaan näköesteenä toimii väliverho, joten kumppanisi kuulee myös käymämme keskustelut. 

Lähistöltä löytyy hyvät mahdollisuudet pieneen kävelyyn tai ajanviettoon alueen kahviloissa tai ravintoloissa.

Studio Eudokiasta löytyy kaksi erillistä hoitohuonetta, joita erottaa pieni eteinen. Hoitohuoneessa on yksi hierontapöytä, joten vain etukäteen sovittaessa voimme järjestää hieronnan samaan aikaan. Jos haluat hieronnat suoritettavan samassa tilassa, joudumme toteuttamaan toisen hieronnan matkahierontapöydän avulla. Pyrimme toimimaan mahdollisimman joustavasti, mutta järkevästi – Ota siis yhteyttä ja kysy lisää!
Kevyt peseytyminen ennen hierontaa tai muuta hoitoa on toivottavaa. Ymmärrämme toki, että aina se ei ole mahdollista esimerkiksi heti työpäivän jälkeen, joten pyyhimme ja kuivaamme tarvittaessa käsiteltävät alueet paikan päällä. Meikit saattavat levitä tai tarttua paperiseen kasvoaukonsuojaan tai hierontapöytään maatessasi vatsallasi. Hierontaa tai hierojaa ne eivät haittaa. Kampaus on myös todennäköisesti hieman sekaisin niskahartiahieronnan jälkeen ja etenkin jos kyseessä on intialainen päähieronta. Hieronnan yhteydessä hiukset on suositeltavaa pitää kiinni. Hajusteita, kuten hajuvettä tai deodoranttia on syytä käyttää maltillisesti tai vielä parempi jos ne jättää pois kokonaan. Seuraava asiakas tai hoitaja itse saattaa olla hajuyliherkkä,, saada migreenikohtauksen tai olla muutoin allerginen tuoksuille. Vyö ja taskuissa olevat tavarat on syytä ottaa pois hieronnan ajaksi, jotteivät ne paina epämukavasti ollessasi vatsallasi tai vaurioita hierontapöydän verhoilua. Silmälasit, korut ja kello on syytä myös ottaa pois hieronnan ajaksi, sillä ne hankaloittavat hierontaa ja hierontavoide voi tarttua niihin. Matkapuhelin on hyvä laittaa hieronnan tai hoidon ajaksi äänettömälle. Jos odotat tärkeää puhelua ota matkapuhelin hierontapöydän lähelle ja ilmoita asiasta myös hierojalle tai hoitajalle, ettei hän vahingossa astu sen päälle tai tönäise sitä lattialle. Vaatetuksen on hyvä olla helposti riisuttava ja tarpeeksi väljä, jotteivät vaatteet kiristä ja niitä on helppo siirtää hieronnan aikana. Esimerkiksi tiukat farkut voi hyvin riisua, vaikka kyseessä olisi niskahartiaseudun hieronta. Hieronnan yhteydessä vaatteisiin voi tarttua myös öljyä tai hierontavoidetta. Rintaliivit voi asiakas halutessaan pitää päällään, jolloin hieroja avaa liivien hakaset ja siirtää olkaimet sivuun yläselän aluetta käsiteltäessä. Kun alue on käsitelty hieroja myös sulkee liivien hakaset, asiakkaan niin halutessa. Joskus kaarituelliset tai tiukat liivit voivat painaa epämukavasti hieronnan aikana. Urheiluliivit tai topit voivat estää alueen käsittelyn tietyin ottein. Alusvaatteet voi asiakas myös pitää päällään. Pakaroita ja reisiä hierottaessa voi kuitenkin olla tarpeellista hieman pystyä siirtämään niitä. Pitkälle reiteen ulottuvat bokserit tai alushousut estävät alueiden käsittelyn tietyin ottein. Kerrothan, jos et halua riisua tiettyjä vaatekappaleita, niin voimme mukauttaa hierontaa sinulle sopivaksi. Hieroja peittelee asiakkaan aina asianmukaisesti eli paikat, joita ei sillä hetkellä käsitellä ovat peitettyinä! Hieroja kysyy aina asiakkaalta luvan alushousujen siirtämiseen. Jos et halua niitä laskettavan tai siirrettävän, sanothan sen reilusti. Tällöin käytämme toisenlaisia tekniikoita alueen käsittelyyn.
Hieroja ohjeistaa aina asiakkaan oikeaan asentoon ja säätää pöydän asiakkaalle sopivaksi. Normaalisti asiakas on hieronnan aikana joko päin- tai selinmakuulla. Päinmakuulla eli vatsallaan ollessaan asiakas asettaa kasvonsa hieman alaviistoon olevaan kasvoaukkoon, jonka päällä on pehmuste, ettei kasvoille tule turhaa painetta. Kädet voidaan pitää joko vartalon myötäisesti tai laittaa ne kasvoaukon alapuolella olevien käsitukien päälle. Asiakkaan nilkkojen alle asetetaan nilkkatyyny, jonka ansiosta jalan lihakset voivat olla rennompina. Tarvittaessa asiakkaan asentoa tuetaan tyynyillä. Selinmakuulle käännyttäessä asiakas tukee päänsä kasvoaukkoon, jonka hieroja nostaa hieman yläviistoon asentoon. Pään alle voidaan asettaa pehmeä tyyny siksi ajaksi, kun hierotaan muita kuin niskan tai kaulan alueita. Hieroja nostaa pöydän sivuille myös sivulevikkeet, jotta asiakas voi laittaa kätensä kylkien myötäisesti. Monet asiakkaat pitävät käsiään rinnan tai vatsan päällä. Nilkkatyyny siirretään asiakkaan polvien alle, jotta asento olisi mukavampi. Tarvittaessa alaselkäkipuisille asiakkaille voidaan polvien alle asettaa korkeampi psoas-tyyny. Istuma- ja kylkiasento ovat myös täysin mahdollisia hieronta-asentoja. Esimerkiksi korkea ikä, huono liikkuvuus, pahat selkäkivut, raskaus yms. voivat aiheuttaa sen ettei vatsallaan makaaminen onnistu. Tuolloin voidaan käyttää hyväksi joko hierontapöydän kaksoissaranoitua kasvoaukkoa, erillistä pöydälle asetettavaa niskahartiatukea tai hierontatuolia.

3. Tietoa hieronnasta ja sen toteutuksesta

Hieronnan tai muidenkaan tarjoamiemme hoitomuotojen ei kuulu sattua liikaa, mutta pyrkimyksenä on kuitenkin saada tuloksia aikaan. Joissakin hoitomuodoissa, kuten hieronnassa jotkin alueet  voivat tuntua ”makean kipeiltä tai aroilta”. Omista tuntemuksista on hyvä kertoa hieronnan tai hoidon  aikana, jolloin hieroja tai kehonhuoltaja voi säädellä hieronnan tai hoidon voimakkuutta. Hieroja tai kehonhuoltaja myös tiedustelee hoidon aikana hoidon voimakkuudesta ja asiakkaan tuntemuksista. Hieronta ei yleisesti ottaen hoitotapahtumana ole kestävyyskilpailu, jossa mitataan kuka kestää eniten kipua ja kovimpia otteita, vaan pyrkimyksenä on toteuttaa miellyttävä, tehokas ja lihaksia rentouttava hoito! Hieronnasta ei pitäisi juuri koskaan tulla mustelmia, mutta joillekin asiakkaille niitä tulee herkemmin. Tällaisissa tapauksissa asiakas on monesti itsekin tietoinen kasvaneesta mustelma-alttiuden, johon voivat vaikuttaa mm. tietyt sairaudet ja lääkkeet.
Hierontamuodon nimi voi antaa viitteitä siitä mihin tarkoituksiin ja ongelmiin sillä pyritään vaikuttamaan. Yleisesti ottaen ammattitatioinen hieroja osaa valita asiakkaalle soveltuvat tekniikat ja niiden voimakkuuden hoidon aikana. Urheiluhieronnan otteet ja tekniikat perustuvat klassisen hieronnan otteisiin, joten molemmissa hoitomuodoissa  otteet ja tekniikat ovat siis miltei samanlaiset, eikä hieronnan voimakkuuskaan ole hoitomuodon nimityksestä kiinni. Klassisessa hieronnassakin voidaan yhtä hyvin käyttää urheiluhieronnalle tyypillistä poikittaishierontaa, mobilisoivia vipuvarsitekniikoita, faskia-käsittelyä yms. Hierojien ja muiden kehonhuoltajien kädenjälki muodostuu saadun koulutuksen, kokemuksen sekä omien mieltymysten kautta. Kuten aiemmin mainitsin niin pelkkää urheiluhierojan nimikettä voi käyttää kuka hyvänsä. Useinmiten urheiluhierojat ovat kuitenkin hankkineet tietonsa ja kokemuksensa toimimalla urheilijoiden ja liikunnan parissa tai harrastamalla itse aktiivisesti urheilua. Urheiluhieronnassa korostuu lajitietoisuus ja harjoitus- sekä kisakauteen liittyvät seikat. Mutta hei, kuulostaahan hyvän brändin omaava urheiluhieronta tehokkaalta ja siltä että tuloksia saadaan varmasti aikaan!
Hieroja voi käyttää erilaisia fysikaalisia hoitoja, kuten kylmä- tai lämpöhoitoja sekä TENS-sähköhoitoa esihoitona tai hieronnan yhteydessä, asiakkaan tarpeiden ja ongelmien mukaan. Nämä tarpeet kartoitetaan alkuhaastattelun ja -tutkimusten yhteydessä, jolloin hieroja ehdottaa parhaaksi katsomaansa hoitoa. Lämpö rentouttaa lihaksia ja parantaa niiden elastisuutta, lievittää kipua ja vilkastuttaa verenkiertoa sekä kudoksen aineenvaihduntaa paikallisesti. Lämmöllä on myös rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Pintalämpöhoitoa käytetään yleensä esihoitona kireille, kipeille ja jännittyneille lihaksille sekä rentoutus tarkoituksessa. Lämpöhoitoa ei käytetä mm. tuoreen vamman hoidossa, tulehduksellisissa tiloissa, jos asiakkaalla on vakava sydän- tai verisuonitauti. Hieroja päättää viime kädessä voidaanko hoitoa toteuttaa, joten epäselvissä tapauksissa kannattaakin kysyä jo aikaa varatessa pintalämpöhoidon soveltuvuudesta. Fysikaalisena hoitona käytettävä kylmähoito vähentää hoidettavan alueen verenkiertoa ja hidastaa kudoksen aineenvaihduntaa sekä ”puuduttaa” alueen tuntohermoja, joten sillä on kipua ja turvotusta lievittävä vaikutus. Kylmäpakkauksella voidaan hoitaa myös kuumottavaa tai tulehtunutta lihasta ja jänteitä. Kylmähoitoa käytetäänkin yleisesti tuoreiden vammojen, sekä ärtyneiden lihasten hoidossa. Kylmähoitoa annetaan yleensä ohueen kankaaseen käärityllä kylmäpakkauksella tai jääpalalla noin 15-20 minuutin ajan. Hoidettavaa aluetta ja asiakkaan tuntemuksia tarkkaillaan hoidon aikana. TENS-hoito soveltuu hyvin monenlaisien akuuttien ja kroonisten kiputilojen hoitoon. TENS-laitetta on helppo käyttää ja niitä on saatavilla edulliseen hintaan kotikäyttöönkin.
Hierojasta riippuen hänellä saattaa olla tietoa ja osaamista tai erikoistekniikoiden käytöstä. Erikoistekniikoita ovat mm. triggerpistekäsittely, mobilisoiva hieronta, poikittaishieronta, nivelten mobilisointi, lymfahieronta, faskiakäsittely käsin tai faskiaraudoilla sekä lihashuoltovasaran käyttö.  
Yleisimmät hierontaan tulon syyt ovat kipu, särky tai jäykkyys niskahartiaseudulla, käsissä, yläselässä, alaselässä, pakaroissa tai jaloissa. Oreina voi esiintyä toistuvaa päänsärkyä, huimausta, raajoihin kohdistuvia heijasteoireita tai puutumista. Myös kansanomaisesti puhuttaessa iskias tai suonenvedot (=lihaskrampit) ovat yleisiä oireita. On myös erilaisia asiakasryhmiä, joihin hieroja voi olla erikoistunut, kuten raskaana olevat, vanhukset, lapset jne. Stressaavassa ja kiireisessä elämäntilanteessa olevaa asiakasta hieronta voi auttaa rentoutumaan, nukkumaan sekä voimaan paremmin. Stressi aiheuttaa usein myös purentalihasten kireyttä ja arkuutta, joita voidaan lievittää purentalihaksia sekä kaulan ja pään aleutta käsittelemällä. Osalla asiakkaista on myös säteileviä kipupisteitä, joita kutsutaan triggerpisteiksi, jotka ovat kipupisteitä lihaksessa tai lihaskalvoissa (faskia). Asiakas voi tuntea, että triggerpistettä särkee, puuduttaa tai että kipu säteilee (heijastelee) muuallekin kuin paikallisesti. Käsittelyn aikana tuntemukset yleensä aluksi hieman voimistuvat, mutta lopulta lievittyvät ja saattavat kadota kokonaan. Osa kokee, että triggerpiste ”sulaa” hierojan käsitellessä sitä. Asiakkaan oireet saattavat monesti alkaa lievänä jäykkyyden tuntemuksena, pienenä särkynä tai jomotuksena. Jos oireet tai tuntemukset eivät mene itsestään ohi tai ne pahenevat, kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian. Lihas- tai niveljäykkyys voi pitkittyessään alkaa rajoittaa käden liikkeitä, kipu voi alkaa häiritä jokapäiväisiä askareita tai oireet voivat herättää yöllä. Jos toteamme, ettei hieronta sovi vaivaasi, ohjaamme sinut seuraavan terveydenhuollon tai kehonhuollon ammattilaisen luo.
Hieronnalle on myös kontraindikaatioita eli vasta-aiheita, jolloin joko osaa hieronnasta ei voida suorittaa, hierontaa joudutaan mukauttamaan tai sitä ei voida tehdä ollenkaan. Hierojalta kannattaa aina kysyä jo aikaa varatessa, jos jokin asia askarruttaa tai epäilyttää. Jos emme osaa kysymykseesi vastata suoralta kädeltä, otamme kyllä asiasta selvää! Alla mainituista seikoista ja muista vakavista, akuuteista sairauksista tai tapaturmista on hyvä kertoa hierojalle jo ajanvarauksen yhteydessä ja ehdottomasti haastatteluvaiheessa, Alla olevat seikat eivät aina ole hoitoa estäviä tekijöitä, jos sairauden hoito ja lääkitys ovat kunnossa. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa kysyä hoitavalta lääkäriltä, soveltuuko hieronta sinulle. Esimerkiksi jos syöpäleikkauksesta tai hoidosta on kulunut vasta vähän aikaa, kannattaa pyytää sinua hoitavalta lääkäriltä tai muulta taholta kirjallinen lupa hieronnalle. Suhteelliset kontraindikaatiot , jolloin hierontaa voidaan joutua mukauttamaan:
  • Aktiivisessa vaiheessa oleva reuma
  • Akuutti laskimotukos tai suonikohjut
  • Alhainen tai korkea verenpaine
  • Astma
  • Diabetes ”sokeritauti”
  • Epilepsia
  • Flunssa ja nuha (lievänä, ei kuumetta)
  • Haavat, paiseet, rakkulat, tulehtuneet karvatupen juuret tai muutoin rikkoutunut iho
  • Ihottuma
  • Kihti
  • Sepelvaltimotauti
  • Valtimokovettumatauti (ateroskleroosi)
  • Muut sydän- ja verisuonisairaudet
  • Niveltulehdukset Neurologiset ongelmat esim. spastiset lihakset
  • Osteoporoosi
  • Raskaus
  • Tuoreet vammat
  • Tyrä
  • Tarttuvat taudit
Ehdottomat kontraindikaatiot, jolloin hierontaa ei suoriteta ollenkaan, hoitoa joudutaan muokkaamaan paljon tai tarvitsemme hoitavan lääkärin kirjallisen luvan:
  • Bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamat infektiot
  • Antibioottikuuri (sen loputtua tulee varmistua, että se on myös tehonnut)
  • Hemofilia (verenvuotosairaus)
  • Kuume
  • krapulaisena tai päihteiden alaisena
  • Hoitamaton syöpä ja tutkimattomat kasvaimet
  • Tarttuvat iho- ja muut taudit
Normaalisti etenevä raskaus terveellä äidillä ei ole este hieronnalle, vaan pikemminkin se on erittäin suositeltavaa! Raskaudesta on kuitenkin hyvä ilmoittaa hierojalle, jotta hän osaa ottaa asian huomioon hoitoa suunnitellessa, esimerkiksi lantion aluetta ei käsitellä voimallisesti raskauden alkuvaiheessa. Ja sitten kun vatsallaan oleminen ei enää onnistu voidaan asiakasta hoitaa kylkimakuulla tai istuma-asennossa. Monesti odottavilla äideillä tulee erilaisia kipuja ja muita tuntemuksia, johtuen raskauden aikaisista fyysisistä-, psyykkisistä- ja hormonaalisista tekijöistä. Selkä- ja niskahartiaseudun kivut sekä nivelongelmat ovat yleisiä. Hieronnalla voidaan hoitaa kipeytyneitä lihaksia, lievittää stressiä ja näin tuoda helpotusta ja lisätä hyvinvointia raskausaikana sekä sen jälkeisenä imetysaikana. Raskausaikaan liittyy usein myös turvotusta ja väsymyksen tunnetta jaloissa sekä suonikohjujen ilmaantumista. Näitä oireita voidaan helpottaa hyvin myös manuaalisen lymfaterapian avulla, joka on tehokkaan hellävaraista ja rentouttavaa. Odottavan äidin olisi hyvä käyttää oikein mitoitettuja 1. luokan lääkinnällisiä kompressiosukkia (=tukisukat) jalkojen väsymisen ja turvotuksen vähentämiseksi. Raskauden jälkeen tilanne ei välttämättä heti helpota, johtuen vauvan imetys- ja kantoasennoista. Hierojalle kannattaa kertoa myös, jos sinulla on pieniä lapsia, joita joudut nostamaan ja kantamaan arjessasi.
Voit treenata tai urheilla ennen hierontaan tuloa ihan normaalisti, jos harjoittelu on kuitenkin ollut kovin raskasta, niin tuolloin hieronta voi tuntua tavallista ”kivuliaammalta”, sillä lihakset eivät ole ehtineet palautua liikuntasuorituksesta. Hierojaa on hyvä informoida tällaisissa tapauksissa ennen hierontaa. Hieronnan jälkeen on suositeltavaa rentoutua loppupäivä ja toisinaan myös seuraavakin päivä, sillä hieronnan tarkoituksena on rentouttaa ja muokata lihaksia, joten rentoutuneet lihakset eivät yllä optimaalisiin suorituksiin hieronnan jälkeen. Lihasten tulee palautua myös hieronnasta, joten urheilu kannattaa jättää ainakin seuraavaan päivään. Kevyttä urheilua ja venyttelyä voit toki tehdä. Jos sinulla on jokin kilpailu tai joudut seuraavien 1-2 päivän aikana tekemään maksimisuorituksia, niin mainitse myös tästä hierojalle.
On tärkeää kiinnittää huomiota niihin seikkoihin, jotka aiheuttavat ongelmia kehossa. Lähtökohtaisesti kannattaa aina lämmitellä lihaksia ja kehon tukirakenteita ennen suoritukseen ryhtymistä. Jos suorituksen aikana tai sen jälkeen tuntuu epämiellyttävää tunnetta tai kipua syynä voi olla monikin seikka. Joskus ongelman taustalla voi olla liian äkillinen tai intensiivinen suoritus. Toisinaan taas heikot tukilihakset tai suoritustekniikka voi tuottaa ongelmia. Usein myös pitkäkestoinen harjoittelu ja liian vähäinen lepo estävät palautumisen. Lihakset, nivelet ja faskiat,  kaipaavat monipuolista kehonhuoltoa ja liikuttelua kaikkiin liikesuuntiin, joten annammekin tarvittaessa ohjeita, miten voisit ylläpitää tai parantaa kehosi hyvinvointia.

Valitettavasti ei saa.

Hieronnan tai muun hoidon jälkeen olo voi tuntua rentoutuneen uneliaalta ja kevyeltä. Hierontapöydältä kannattaa nousta rauhassa  ja istua hetken aikaa sen reunalla, varsinkin jos  on taipumusta huimaukseen tai matala verenpaine. Nestettä (vettä) on hyvä nauttia hieman runsaammin kuin tavallisesti, sillä hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Loppupäivänä ei kannata harrastaa mitään raskasta liikuntaa tai tehdä fyysisesti kovin raskaita töitä, sillä hieronnan tarkoituksena on rentouttaa lihaksia, joten miksi et nauttisi hyvästä olosta koko päivän loppuun. Hieronnan jälkeisenä tai sitä seuraavina parina päivänä voi  tulla päänsärkyä tai lihaskipua, riippuen paljolti siitä millainen hieronta on toteutettu, millaiset hoidettavat ongelmat ovat olleet, mitä alueita on käsitelty ja miten. Monesti kipulääkkeen tai tulehduskipulääkkeen ottaminen helpottaa oloa ja kipu häviää itsestään 2-3 sisällä viimeistään, jonka jälkeen olo tuntuu paljon paremmalta. Yleisesti ei voi sanoa, että hieronnasta tulisi aina edellä mainittuja hoitoreaktioita, mutta joillekin näin toisinaan tapahtuu. Ne ovat kuitenkin ihan normaaleja tuntemuksia. Jos kivut ovat voimakkaita tai kestävät pitkään, kannattaa aina olla yhteydessä hierojaan tai terveyskeskukseen.